Web
Analytics
Το δέρμα Γερνάει.... - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το δέρμα Γερνάει....

Το δέρμα μας είναι το σπουδαιότερο όργανο του σώματος μας. Είναι μια μεμβράνη, η οποία καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος μας. Είναι το μεγαλύτερο όργανο, σε όγκο και βάρος, φτάνοντας σχεδόν τα δύο τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί περίπου το 15% του συνολικού μας βάρους. Όπως και όλα τα υπόλοιπα όργανα, έτσι και το δέρμα υπόκειται στους κανόνες του χρόνου και ακολουθεί την αναπόφευκτη διαδικασία της γήρανσης.

Σίγουρα η γήρανση είναι υποκειμενική και η ταχύτητα της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επίσης, υπάρχουν τρόποι και μέσα που συμβάλλουν στην καθυστέρηση της. Παρακάτω βλέπουμε αναλυτικά τη διαδικασία της γήρανσης και τι πρέπει να προσέχουμε για να την καθυστερήσουμε.

Το δέρμα γερνάει γιατί:

 • Τα κύτταρα ανανεώνονται με πιο αργό ρυθμό. Σιγά - σιγά τα κύτταρα αναπαραγωγής της επιδερμίδας ή τα κύτταρα της μητρικής στοιβάδας χάνουν το νερό που περιέχουν. Η προοδευτική αυτή αφυδάτωση τα κάνει λιγότερο ενεργητικά και ανανεώνονται με πιο αργό ρυθμό.
 • Η επιβράδυνση της αναπαραγωγής τους έχει βλαβερές συνέπειες για το δέρμα.
 • Τα κύτταρα της επιδερμίδας σχετικώς αδρανούν, θαμπώνουν και έτσι το δέρμα παίρνει μια διαφορετική απόχρωση. Έτσι, λοιπόν, ατροφεί η επιδερμίδα, επειδή της λείπουν νέα κύτταρα και υδαρή συστατικά.
 • Σπάζουν οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Όταν είμαστε νέοι, οι ίνες αυτές μοιάζουν με μαλακή, ευλύγιστη κλωστή, που τεντώνεται και μαζεύεται ανάλογα. Όταν γερνούν, «ξεχειλώνουν» και καταστρέφονται. Το σπάσιμο δημιουργεί τις ρυτίδες.
 • Το δέρμα μας μας εκδικείται για όσα του κάνουμε από τα 15 μας χρόνια. Το δέρμα των μωρών είναι ζαρωμένο, σαν να τα έχουν τυλίξει μέσα σ' ένα ελαστικό ύφασμα. Όσο μεγαλώνουν, γεμίζει αυτό το ύφασμα και τεντώνει. Το δέρμα μας είναι πιο τεντωμένο στην ηλικία των 20 - 25 χρόνων, όταν σταματάει γενικά η ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα αρχίζει από μόνο του να χαλαρώνει.

Αν στα 18 μας κακομεταχειριζόμαστε το δέρμα μας, αυτό δε θα σπάσει αμέσως, αλλά θα γεράσει πιο γρήγορα, από τα παρακάτω λάθη που κάνουμε:

 • Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία.
 • Η έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Η έλλειψη περιποίησης.
 • Τα λάθη στη διατροφή.
 • Η νευρικότητα.
 • Η έλλειψη βιταμινών Α, Β και C.
 • Η ανισορροπία ορμονών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Όλες αυτές οι γενικές συμβουλές δε μειώνουν την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στο δέρμα μας οι εξωτερικές φροντίδες και που δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να παραλείπετε και ν' αμελείτε. Αρκεί να πούμε ότι η κοσμετολογία, που είναι μια πανάρχαια επιστήμη, έχει κάνει μεγάλα άλματα στην εποχή μας. Απευθυνόμενες στους ειδικούς γιατρούς κι αισθητικούς μπορούμε να βρούμε την ιδανική περιποίηση που θα καλύψει τις ανάγκες του δικού μας δέρματος και να δράσουμε προληπτικά ή και θεραπευτικά.

 

 

Πρώτη δημοσίευση "Σύμβουλος Υγείας"

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βίκυ Ζάκκα

Αισθητικός

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.