Web
Analytics
Λιπαρό - Μικτό Δέρμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο συνηθέστερος τύπος δέρματος στην εφηβική ηλικία και όχι μόνο.

 

Μπορούμε να το ξεχωρίσουμε:

 1. Απλό λιπαρό δέρμα που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μεσογειακού δέρματος. Είναι κοινό η επιδερμίδα στα πρόσωπα των νέων να έχει διευρησμένους πόρους και στίλβουσα εμφάνιση, ιδιαίτερα στη μύτη και το μέτωπο λόγω παρουσίας πολυάριθμων σμηγματογόνων αδένων.
 2. Μικτό δέρμα, στο οποίο συνυπάρχουν λιπαρές περιοχές κυρίως στις παρειές στη μύτη και υτο μέτωπο μαζί με πλάκες ξηρού δέρματος στο υπόλοιπο πρόσωπο. Επίσης, εμφανίζει ελαφρά απολέπιση και ατροφία της επιδερμίδας. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν στο άτομο μία λιπαρή όψη
 3. Επιπλεγμένο λιπαρό δέρμα:
 • Λιπαρό με στοιχεία ακμής δέρμα που είναι πολύ συχνό στους εφήβους, με την έναρξη της λειτουργίας των γεννητικών ορμονών και με συχνή παρουσία του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής. Χαρακτηρίζεται από έντονη ή ήπια λιπαρότητα με βλατίδες και φλυκταινίδια.
 • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα με ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες και ήπιο κνησμό κυρίως στη μεσοπροσωπική χώρα και στα φρύδια που οφείλεται στο ωοειδές πιτυρόσπορο P. Ovale.
 • Ιατρογενώς αφυδατωμένο λιπαρό δέρμα, που εμφανίζει έντονη ερυθρότητα με απολέπιση και οφείλεται στη μείωση των λιπιδίων της επιδερμίδας, που αδυνατούν να κατακρατήσουν το νερό λόγω τοπικής αγωγής με κερατολυτικά ή και από του στόματος λήψη φαρμάκων, για παράδειγμα Ισοτρετινοίνης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΙΠΑΡΟΥ – ΜΙΚΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ αν συνυπάρχει με ακμή ή σμηγματορροική δερματίτιδα.

Καλός καθαρισμός με ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ σε στερεή ή υγρή μορφή με όξινο ή ουδέτερο PH (5-6) που παράγουν ήπιο αφρό, με ήπια αντισηπτική και μαλακτική δράση.

Μετά το πλύσιμο να χρησιμοποιούνται:

 • ΚΡΕΜΕΣ ΜΕ ΞΗΡΑ ΜΑΛΑΚΤΙΚΑ, όπως έλαια σιλικόνης ή πανθενόλη και ΑΣΘΕΝΩΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΕΣ κρέμες ελαίου σε νερό O/W.
 • ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ, όπως διάφορες πούδρες ή Make-ups, που χρησιμοποιούνται γενικά για την κάλυψη μικροατελειών του δέρματος και για την εξαφάνιση της γυαλάδας που οφείλεται στον ιδρώτα και την λιπαρότητα του δέρματος. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να είναι μη φαγεσωρογόνα, μη ακμογόνα και υποαλλεργικά.

Τέλος να αναφέρουμε κάποια ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:

 • Τακτικό πλύσιμο μία-δύο φορές ημερησίως.
 • Να αποφεύγονται σαπούνια με ισχυρά αντισηπτικά ή αντιμικροβιακά συστατικά.
 • Να χρησιμοποιείται άφθονο χλιαρό νερό κατά το πλύσιμο και να γίνεται καλό ξέβγαλμα.
 • μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες τονωτικές ή στυπτικές αλκοολούχες λοσιόν μετά το πλύσιμο.
 • Να μη ξεχνάμε την αντηλιακή προστασία.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νικόλαος Γ. Καλογερόπουλος MD

Ειδικός Δερματολόγος - Αφροσιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.drkalogeropoulos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.