Απαραίτητη η γρήγορη κινητοποίηση του αντίχειρα, μετά από χειρουργείο (Edwing-Chung) για αρθρίτιδα

Θεαματική μετεγχειρητική βελτίωση, με τη χρήση ελαφρού πλαστικού νάρθηκα x-light και την άμεση κινητοποίηση (15 η ημέρα) παρουσιάζουν οι ασθενείς που χειρουργούνται με τη Νέα Τροποποιημένη Μέθοδο (Edwing-Chung) για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του αντίχειρα!

Αυτό τονίστηκε στο κοινό συνέδριο Αμερικανικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού και Φυσικοθεραπείας, που πραγματοποιήθηκε στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, 24-26 Μαρτίου.

Επίσης στα αρχικά στάδια όπου ακόμα η εγχείρηση δεν είναι αναγκαία, η πιό αποτελεσματική μέθοδος είναι οι ενέσεις αυτολόγων παραγόντων ληφθέντων δια φυγοκεντρήσεως απο τα αιμοπετάλια του αρρώστου, μέθοδος που γίνεται στο γιατρείο.

«Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δείχνουν, σε σχέση με το παρελθόν, ότι η χρήση του νάρθηκα και η άμεση κινητοποίηση (την 15 και όχι την 25 ημέρα) του δακτύλου προσφέρουν στους ασθενείς θεαματική  μετεγχειρητικη βαλτίωση» αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός,  Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού και πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής  Χεριού-Άνω  Άκρου.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα, εχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις γυναίκες και η ηλικία 35-52 χρόνων είναι η πιο επιρρεπής  στη νόσο.Τα βασικά, αρχικά αλλά και με την  εξέλιξη της νόσου, συμπτώματα είναι:

• Επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο
  • Αδυναμία σύλληψης αντικειμένων
  • Υπεξαρθρώση στη βάση του αντίχειρα
  • Σμίκρυνση μήκους
  • Αχρήστευση.

Στη βασική αρθρίτιδα στα προχωρημένα στάδια το δάκτυλο χειρουργείται με αφαίρεση του πολυγώνου οστού (Πολυγωνεκτομή), ενώ στο κενό που προκύπτει από την αφαίρεση του εν λόγω οστού τοποθετείται λωρίδα Μακρού Απαγωγού τένοντα του Αντίχειρα ληφθείσα ως μόσχευμα από το ίδιο χέρι.

Η λωρίδα τένοντα αντικαθιστά το οστού και παίζει ρόλο αμορτισέρ, παρεμβαλλόμενου ιστού (spacer) για να απορροφά τους κραδασμούς ώστε να λειτουργεί στοιχειωδώς η άρθρωση και ταυτόχρονα διατηρώντας την τάση του συγκρατεί τον αντίχειρα καθηλώνοντας τον στη σωστή θέση και ξαναδένεται στον εαυτό του κυκλοτερώς (σαν λάσο).

Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία μασχάλης, διαρκεί μία ώρα και η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα.

«Μετά την έξοδο ο ασθενής βάζει νάρθηκα για 15 (και όχι 25 ημέρες όπως στο παρελθόν)  και στη συνέχεια πλέον κινητοποιεί το δάκτυλο ενώ ακολουθεί φυσικοθεραπεία για ένα μήνα» εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης.

Η γρήγορη κινητοποίηση σε συνδυασμό με την φυσιοθεραπεία βοηθά το δάκτυλο  μέσα σε 60 ημέρες να ανακτήσει δύναμη και προοδευτικά να γίνει και πάλι ανώδυνο και λειτουργικό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΑΡΧΙΚΟΥ  ΣΤΑΔΙΟΥ

Η  βασική  θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων της βασικής αρθρίτιδας  είναι η πρωτοποριακή θεραπεία τοπικών ενέσεων με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς!

«Η εφαρμογή της θεραπείας, είναι απλή, γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται  εισαγωγή σε νοσοκομείο» προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης.

Η εφαρμογή της θεραπείας, μετά τη διάγνωση της πάθησης, είναι απλή καθώς ξεκινά  με λήψη αίματος από τον ασθενή. Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία και λαμβάνεται από το αίμα πλάσμα πλούσιο σε ένα είδος «αντισωμάτων», τους λεγόμενους αυξητικούς  παράγοντες,  οι οποίοι εδράζουν στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχουν αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες.

Ακολούθως ο θεράπων γιατρός με σύριγγα κάνει έκχυση του πλούσιου σε παράγοντες πλάσματος   στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία.

Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έγχυση του διαλύματος το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες,  ενώ για δυο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση.

Πρόσθετες Πληροφορίες