Web
Analytics
Εορταστική γαστρεντερίτιδα - Γαστρεντερίτιδα των ταξιδιών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εορταστική γαστρεντερίτιδα - Γαστρεντερίτιδα των ταξιδιών

Η γαστρεντερίτιδα κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί το πιο κοινό ιατρικό απρόοπτο, που συνδέεται με τις εορταστικές συνεστιάσεις και τα εορταστικά ταξίδια και επιπρόσθετα δεν κάνει διακρίσεις φύλου ή ηλικίας.

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των επεισοδίων γαστρεντερίτιδας κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ακόμη και στην περίπτωση των οικογενειακών γευμάτων και παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα δεν ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, είναι η συνήθεια των εορταστικών μπουφέ και η παραμονή των εδεσμάτων επί μακρόν σε αυτά πριν το σερβίρισμα. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν δεν έχουν ληφθεί σωστά μέτρα υγιεινής κατά την επεξεργασία των τροφίμων: Ο μάγειρας δεν έχει πλύνει σωστά τα χέρια του, έχει χρησιμοποιήσει σκεύη προετοιμασίας των ωμών τροφίμων τα οποία στη συνέχεια τα έχει επαναχρησιμοποιήσει για τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωρίς να τα έχει πλύνει καλά, δεν έχει πλύνει και μαγειρέψει σωστά το φαγητό κ.λπ. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους σε περιοχές με χαμηλότερο από την Ελλάδα οικονομικό επίπεδο ή σε χώρες του τρίτου κόσμου συχνά κινδυνεύουν από γαστρεντερίτιδα λόγω μολυσμένου ύδατος και τροφών από κακά συστήματα ύδρευσης, κακών αποχετευτικών συστημάτων και κακής διαχείρισης ζώων που έρχονται σε στενή αλληλεπίδρασης με τις ανθρώπινες κοινότητες. Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη υπάρχουν σήμερα ακόμη και επιδημίες χολέρας, που καιροφυλακτούν για τον ανύποπτο ταξιδιώτη.

Τα τυπικά παθογόνα μικρόβια και ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα στην Ευρώπη είναι τα Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ηπατίτιδα. Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλό φούσκωμα έως σοβαρό κοιλιακό άλγος με πυρετό, διάρροια, αίμα ή αφυδάτωση.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.
  • Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Η θερμότητα φονεύει τα παθογόνα. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας σερβίρεται ζεματιστό. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό και εάν πρόκειται για κρύα εδέσματα βεβαιωθείτε ότι έχουν τοποθετηθεί έγκαιρα σε σωστή ψύξη και σας έχουν σερβιριστεί απευθείας από το ψυγείο.
  • Να μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες με νερό καλής ποιότητας.
  • Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά την χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.
  • Δεν πρέπει να τρώτε ή να αγοράζετε προϊόντα σε καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας.

Κατά τα ταξίδια σας σε χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου:

  • Ενημερωθείτε για το επίπεδο υγιεινής και τις επιδημίες του τόπου προορισμού σας και κάνετε τα αντίστοιχα εμβόλια.
  • Προτιμήστε τα οργανωμένα από τα μη οργανωμένα ταξίδια.
  • Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό και ποτά. Ωστόσο αυτό δεν σας καλύπτει σε ορισμένες χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου με δεδομένο ότι σε κάποιες από τις χώρες αυτές κάποιοι απατεώνες εμφιαλώνουν κοινό αφιλτράριστο νερό βρύσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο βρασμός σκοτώνει την πλειοψηφία των μικροβίων και μπορείτε να βράσετε το «εμφιαλωμένο» νερό πριν το καταναλώσετε. Επίσης κατά τις παράνομες εμφιαλώσεις είναι δύσκολο να εμφιαλωθεί σωστά το νερό με ανθρακικό. Εφόσον λοιπόν το εμφιαλωμένο νερό με ανθρακικό που αγοράζετε διαθέτει επαρκή ποσότητα φυσαλίδων, αυτό είναι ένδειξη ότι η εμφιάλωση έγινε σωστά. Για ταξιδιώτες, στο εμπόριο κυκλοφορούν και ορισμένες συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες και εκπέμπουν ακτινοβολία UV αποστείρωσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με συσκευές με ενσωματωμένο φίλτρο νερού σε συμπληρωματική βάση.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.