Web
Analytics
Ο μαγικός κόσμος των αιθερίων ελαίων - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο μαγικός κόσμος των αιθερίων ελαίων

Όλοι μας σίγουρα, σε τυχαίες στιγμές της καθημερινότητάς μας, έχουμε ταξιδέψει νοερά σε άλλες στιγμές της ζωής μας, απλά γιατί μια γλυκιά οσμή διάβηκε το κατώφλι της θύμησής μας. Απλά γιατί μια απλή μυρουδιά στάθηκε μπροστά μας και μας κάλεσε σε ένα ευχάριστο ταξίδι, έτσι απρόσμενα και αυθόρμητα. Η γλυκιά μυρωδιά του μελιού σε ένα γλυκό, μας θύμισε σκηνές από την παιδική μας ηλικία, τότε που αγαπημένα πρόσωπα έφτιαχναν γλυκά για εμάς, ή ένα τυχαίο άρωμα μάς έφερε την πρώτη μας αγαπημένη ζωηρά κοντά μας και φευγαλέα νιώσαμε τις ίδιες στιγμές του τότε, τα ιδία συναισθήματα.

Η αιτία της μικρής μας αυτής απόδρασης στο παρελθόν μας, οφείλεται στην ικανότητα των αιθερίων ελαίων να καταγράφονται στη μνήμη μας, να συνδέονται με γεγονότα και εικόνες, με πρόσωπα και συναισθήματα. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτή η ικανότητά τους. Η σύγχρονη διατριβή πάνω στις δυνατότητές τους, ανακάλυψε πολύ πιο πολύπλοκους μηχανισμούς, όχι μονό σε επίπεδο καλλυντικής χρήσης, αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς, μια και είναι πλέον γνωστό ότι έχουν αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση. Χρησιμοποιούνται επίσης σαν ηρεμιστικά, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις πρόληψης διαφόρων ασθενειών. Τέλος, τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες.

Ως φυσικά αντιβιοτικά, τα αιθέρια έλαια δε σκοτώνουν απλώς βακτήρια και ιούς, αλλά επιπλέον διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις. Η δράση τους αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη από αυτή των συνθετικών αντιβιοτικών, τα οποία καθώς ενεργούν, εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο όρος αρωματοθεραπεία, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου Αιώνα, από το Γάλλο χημικό – αρωματοποιό Rene – Maurice Gattefosse, όταν σε ατύχημα στο εργαστήριό του, έβαλε στο πληγωμένο του χέρι λάδι λεβάντας, με καταπληκτικά αποτελέσματα. Οφείλουμε όμως να αναλύσουμε το θέμα αλλά και να το προσεγγίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα.

Τα αιθέρια έλαια, είναι ουσίες με πολυπλοκότητα στους μηχανισμούς δράσης και χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, χρειάζονται ειδικές γνώσεις για τη χορήγησή τους. Η χρήση τους και χρησιμότητά τους είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια, με πρωτεργάτες τους Αιγύπτιους που τα χρησιμοποιούσαν με ιδιαίτερο τρόπο στην ιατρική, στις θρησκευτικές τους τελετές, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Για θρησκευτικούς λόγους, έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες θρησκείες, όπως και στην ορθόδοξη εκκλησία. Ωστόσο, η λέξη έλαιο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μια και δεν έχουν ελαιώδη μορφή με την αυστηρή έννοια του όρου. Αντίθετα, εξατμίζονται πολύ γρήγορα και δεν αφήνουν κανένα ίχνος από την παρουσία τους όπου τα βάλουμε. Αυτός είναι και ένας τρόπος έλεγχου του τι αγοράζουμε, μια και η νοθεία στα αιθέρια έλαια είναι απλή, εύκολη και καθημερινή πράξη από διαφόρους πωλητές. Σήμερα, στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, η αρωματοθεραπεία είναι πηγή ηρεμίας, ευχαρίστησης και απόλαυσης για το σύγχρονο άνθρωπο. Αποτελεί μια μικρή πολυτέλεια στην καθημερινότητα, αλλά συγχρόνως εκφράζει μια νέα αντίληψη ζωής.

Τα αιθέρια και φυτικά έλαια, διεγείρουν τις αισθήσεις, ηρεμούν, τονώνουν, εξισορροπούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και γενικά προσφέρουν στον άνθρωπο υγεία και απόλαυση. Θεωρούνται ως η "ψυχή" του φυτού και είναι η αγνότερη μορφή ζωντανής ενέργειας για τον άνθρωπο. Είναι το πτητικό τμήμα του φυτού και είναι αυτό που του προσδίδει το άρωμα. Όμως η όσφρηση, είναι μόνο μια οδός μέσω της οποίας οι δυνάμεις των αιθερίων ελαίων μπορούν να επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το ενδοκρινικό σύστημα.

Τα αιθέρια έλαια διεισδύουν γρήγορα στην επιδερμίδα και περνούν στο κυκλοφορικό σύστημα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, όταν χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια σε προϊόντα εξωτερικής χρήσης, ανιχνεύονται ακόμα και στα ούρα. Τα αιθέρια έλαια είναι γενικά ασφαλή, όμως η πολύπλοκη και σημαντική δράση τους επιβάλλει προσοχή κατά τη χρήση τους. Ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις είναι οι εξής:

  • Τα αιθέρια έλαια δε χρησιμοποιούνται απευθείας στο δέρμα. Εξαιρούνται: LAVENDER (για εγκαύματα), GERANIUM (για έρπη), YLANG-YLANG (για άρωμα), TEA TREE (για ακμή), SANDALWOOD (για άρωμα).
  • Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού και ποτέ αυτούσια στα προϊόντα σώματος. Επιτρέπονται μόνο σε μικρές δόσεις και διαλυμένα σε φυτικά λάδια. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις, δεν επιτρέπεται η χρήση τους και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται με μερικά αιθέρια που επηρεάζουν την έκκριση οιστρογόνων (BASILIC, CLARY SAGE, JUNIPER, MYRRH).

  • Για βρέφη, τα αιθέρια έλαια πρέπει πρώτα να διαλυθούν σε φυτικό έλαιο.
  • Τα αιθέρια έλαια αυτούσια, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια.
  • Κατά τη διάρκεια των εισπνοών, πρέπει να έχουμε κλειστά τα μάτια.
  • Τα αιθέρια έλαια δε διαλύονται σε συνθετικά έλαια (Baby Oil). Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αγνά φυτικά έλαια για τη διάλυσή τους.
  • Δεν πρέπει να γίνει κατάποση των αδιάλυτων αιθερίων ελαίων, εκτός εάν υπάρχει ιατρική συνταγή.
  • Τα αιθέρια έλαια πρέπει να διατηρούνται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια, μακριά από το φως και σε δροσερό περιβάλλον.
  • Άτομα που υποφέρουν από υπέρταση, καλό είναι να αποφεύγουν τα αιθέρια έλαια ROSEMARY, CLARY SAGE, THYME.
  • Άτομα που υποφέρουν από επιληψία, καλό είναι να αποφεύγουν τα ακόλουθα αιθέρια έλαια, εξαιτίας της επίδρασής τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα: FENNEL, ROSEMARY, GLARY SAGE

 

Ο τρόπος χρήσης των αιθερίων ελαίων ποικίλει. Σε συσκευές αρωματισμού του χώρου, σε φυτικά λάδια για εντριβές, στο μπάνιο μας, στα αφρόλουτρα μας, αλλά και κάποια από αυτά αυτούσια στο δέρμα μας.

Ωστόσο, η πλήρης ανάλυση τής χρησιμότητας των αιθερίων ελαίων, σίγουρα δεν αναλύεται στο φιλόξενο χώρο μιας σοβαρής εφημερίδας. Είναι αντικείμενο ανάλυσης σε επίπεδο σεμιναρίων, ίσως δελεαστική σκέψη του γράφοντα, στους αγαπητούς αναγνώστες.

Ας αναφέρουμε όμως εντελώς δειγματοληπτικά μερικές χρήσεις τους:

Η λεβάντα για παράδειγμα ενδείκνυται για χαλάρωση και ήρεμο ύπνο, ο ευκάλυπτος ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα και διευκολύνει την αναπνοή, ενώ το tea tree είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων των ποδιών και για τη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής και μαύρα στίγματα.

ΜΙΓΜΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΜΕΙΓΜΑ ΕΛΑΙΩΝ - ΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Περιέχει αιθέρια έλαια Rosmarinus, Lemon Grass και Cedar Wood μέσα σε Sweet Almond Oil.

Ενεργεί με τον πιο φυσικό τρόπο, επιτυγχάνοντας λιποδιάλυση, σύσφιξη, βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και μείωση της κατακράτησης υγρών και της συσσώρευσης λίπους, καταπολεμώντας έτσι αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα

ΜΙΓΜΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

Περιέχει αιθέρια έλαια Geranium, Lavender, Basilicum, Ylang – Ylang σε Sweet Almond Oil.

Σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός αναζωογονείται και αντιμετωπίζει καλύτερα την κούραση και το άγχος της ημέρας.

ΜΙΓΜΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΓΙΑ ΡΥΤΙΔΕΣ

Περιέχει αιθέρια έλαια Neroli, Rosmarinus, Lavender και Olibanum σε φυτικό έλαιο Borrage Seed.

Πρόληψη και φροντίδα της γήρανσης του δέρματος, για ξηρά και κανονικά δέρματα, διορθώνει τις μικρές ρυτίδες και ανανεώνει τα αλλοιωμένα κύτταρα της κερατοειδούς στοιβάδας.

Η συνεργική δράση των αιθερίων ελαίων μέσα στο λάδι μποράγου, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΜΙΓΜΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Περιέχει αιθέρια έλαια Rosmarinus, Ylang – Ylang, Sandalwood και Rosewood μέσα σε Sweet Almond Oil.

Η παρουσία των αιθερίων ελαίων Σανταλόξυλου, Yλάνγκ-Υλάνγκ, Ροδόξυλου και Δενδρολίβανου, προσφέρει έντονη ευεξία και αυξάνει την ερωτική διάθεση.

Τέλος, ας κάνουμε και μια μικρή βόλτα στη γεύση, καθώς σήμερα η χρήση των αιθερίων ελαίων, αρκετά διαδεδομένη πια, ακουμπά όχι μονό τη σφαίρα της ομορφιάς και του ευ ζην, αλλά και τα μυστικά της κουζίνας μας.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ

4 κουταλάκια μέλι θυμαρίσιο 1 πορτοκάλι

2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού 1 λεμόνι

2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού 100 γρ. γιαούρτι φρέσκο

1 ποτήρι λευκό κρασί 50 γρ. φρέσκο βούτυρο

Ανακατεύουμε τα αιθέρια έλαια, το κρασί και το μέλι καλά και τα αφήνουμε στην άκρη έτοιμα για χρήση.

Γεμίζουμε το έτοιμο για το φούρνο κοτόπουλο, τόσο με το πορτοκάλι όσο και με το λεμόνι. Με το φρέσκο βούτυρο αλείφουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε για 45 λεπτά στο φούρνο να κοκκινίσει ελαφρά. Το βγάζουμε, το περιχύνουμε με το παρασκεύασμα με το μέλι και το αφήνουμε και πάλι να ησυχάσει στο φούρνο, περιχύνοντάς το κάθε τόσο με το ζωμό του. Μετά το τέλος του ψησίματος, φιλτράρουμε το ζωμό και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε το γιαούρτι και το επιθυμητό αλάτι και πιπέρι. Όταν ανακατευτούν καλά, περιχύνουμε το ζεστό κοτόπουλο και ... καλή σας όρεξη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.