Web
Analytics
Χρησιμοποιήστε tea tree για κοινές δερματικές παθήσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χρησιμοποιήστε tea tree για κοινές δερματικές παθήσεις

Το έλαιο tea tree είναι ένα αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τα φύλλα του Melaleuca alternifolia, ένα μικρό ενδημικό δέντρο στην Αυστραλία.

Οι αυτόχθονες Αυστραλοί χρησιμοποιούν έλαιο tea tree, εδώ και αιώνες. Συνθλίβουν τα φύλλα του tea tree για να πάρουν το λάδι και στη συνέχεια το εισπνέουν για να θεραπεύσουν τον βήχα και το κρυολόγημα. Επίσης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο δέρμα για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει το έλαιο tea tree και διαπίστωσαν ότι οι οργανικές ενώσεις στο έλαιο, όπως η τερπινεν-4-όλη, μπορούν να σκοτώσουν ορισμένα βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Επίσης, πολλές μελέτες την τελευταία δεκαετία έδειξαν ότι το έλαιο tea tree μπορεί να ρυθμίσει την ανοσοποιητική λειτουργία, ώστε να  καταστείλει τις φλεγμονές του δέρματος.

Έλαιο tea tree και δέρμα

Οι φυσικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες καθιστούν το έλαιο tea tree ένα ασφαλές και ισχυρό φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία των βακτηριακών και δερματικών λοιμώξεων, ενώ προάγει την επούλωση.

­Επιπλέον, οι ειδικοί θεωρούν ότι το έλαιο tea tree είναι ασφαλές ως τοπική θεραπεία, οπότε η εφαρμογή του στο δέρμα, σε τακτική βάση, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες χρήσεις του ελαίου tea tree, στο δέρμα:

Θεραπεύει την ακμή

Μια από τις πρώτες ενδελεχείς κλινικές μελέτες για το έλαιο tea tree, αξιολόγησε τις επιπτώσεις του στην ακμή. Η δοκιμή έδειξε ότι τόσο το έλαιο tea tree όσο και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (benzoyl peroxide), ένα χημικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριου βαθμού ακμής, μείωσε τον αριθμό των φλεγμονωδών βλαβών (σπυράκια) στο δέρμα.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το δέρμα δέχεται καλύτερα το έλαιο tea tree, σε σύγκριση με άλλα φάρμακα για την ακμή. Ως εκ τούτου, το έλαιο tea tree αποτελεί ένα ασφαλές υποκατάστατο για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις.

Μειώνει την λιπαρότητα

Η ίδια δοκιμή έδειξε ότι το έλαιο tea tree βοήθησε στη μείωση της λιπαρότητας και της απολέπισης. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα μιας άλλης δοκιμής, σε αντηλιακό που περιείχε έλαιο tea tree, έδειξαν ότι μείωσε την λιπαρότητα σε τουλάχιστον μία περιοχή του προσώπου. Επίσης, το έλαιο μείωσε τους πόρους.

Ενυδατώνει το δέρμα

Το έλαιο tea tree αποτελεί ιδανικό φυσικό ενυδατικό. Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο μειώνει το πρήξιμο, την ερυθρότητα και ελαχιστοποιεί την απολέπιση, τα οποία οφείλονται στο αφυδατωμένο δέρμα. Εάν εφαρμόζεται τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός καθαρού, λαμπερού δέρματος μακροπρόθεσμα.

Αντιμετωπίζει κνησμό και ερεθισμούς

Το Terpinen-4-ol καταπραΰνει τις φλεγμονές του δέρματος που οδηγούν σε φαγούρα και ερεθισμούς. Συγκεκριμένα, οι έρευνες σε ζώα και ανθρώπους για το έλαιο tea tree υποδηλώνουν ότι η τοπική εφαρμογή του ελαίου ανακουφίζει τα εξανθήματα λόγω δερματίτιδας εξ επαφής, μια κατάσταση στην οποία το δέρμα γίνεται φλεγμονή μετά από άμεση επαφή με αλλεργιογόνα ή ερεθιστικές ουσίες.

Μειώνει τον χρόνο επούλωσης

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση ελαίου tea tree σε ανοιχτή πληγή, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη μολύνσεων μικρών κοψιμάτων, γρατσουνιών, φουσκαλών και ελαφρών εγκαυμάτων. Επίσης, υπάρχουν κάποια ατεκμηρίωτα στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι η τοπική εφαρμογή του ελαίου μπορεί να επουλώσει τα  κακοήθη έλκη του δέρματος.

Πως χρησιμοποιείται

Όπως τα περισσότερα αιθέρια έλαια, το έλαιο tea tree περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ισχυρών ενώσεων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να το αραιώσετε χρησιμοποιώντας ένα έλαιο βάσης, όπως  grape seed (σπόροι σταφυλιού), jojoba (τζοτζόμπα) και coconut (καρύδα), ώστε να μην προκληθούν εγκαύματα και ερεθισμοί στο δέρμα. Επίσης, το έλαιο tea tree δεν πρέπει να καταναλώνεται γιατί θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για καλύτερα αποτελέσματα, ανακατέψτε σταγόνες ελαίου tea tree και έλαιο βάσης και, στη συνέχεια, με λίγο βαμβάκι εφαρμόστε στις πάσχουσες περιοχές. Άλλα άτομα, προτιμούν να προσθέσουν σταγόνες ελαίου tea tree σε ζεστό νερό στην μπανιέρα, για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες περιοχές δέρματος ή ως έμμεση θεραπεία.

Για τους περισσότερους ενήλικες, η Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (NAHA) συνιστά τουλάχιστον 3% αραίωση. Αυτό σημαίνει τη χρήση 20 σταγόνων αιθέριου ελαίου ανά 1 ουγγιά (28,35 gr) έλαιο βάσης. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

Συγγραφέας άρθρου:Divina Ramirez

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Cosmetics. News

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.