Web
Analytics
Το μπούκωμα της άνοιξης και συχνά λάθη που γίνονται - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το μπούκωμα της άνοιξης και συχνά λάθη που γίνονται

Άνοιξη: Ο καιρός αλλάζει, η γύρη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το αεράκι της Άνοιξης που την διασπείρει προκαλεί ρινική συμφόρηση αλλεργικής αιτιολογίας που επιπλέκει τις συχνές  κατά την Άνοιξη ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. Κατά την Άνοιξη, η γύρη των φυτών προκαλεί υπερβολική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Με την κατακράτηση της γύρης απελευθερώνονται αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Αναπτύσσεται οίδημα ρινικού βλεννογόνου, διήθηση της περιοχής από ηωσινόφιλα, βασεόφιλα, ουδετερόφιλα. Το υγρό στην επιφάνεια του βλεννογόνου περιέχει αντισώματα IgA και IgE. Οι ρινικές εκκρίσεις είναι πλούσιες σε ηωσινόφιλα. Η εξοίδηση των ρινικών κογχών και του βλεννογόνου με απόφραξη των στομίων των παραρρινίων κόλπων και της ευσταχιανής σάλπιγγας, δημιουργούν επιμολύνσεις από ιούς και μικρόβια. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι ηπατοπαθείς, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συχνά λάθη που κάνουν οι πολίτες επιδεινώνουν το συχνό κατά την περίοδο αυτή φαινόμενο της μπουκωμένης μύτης:

1. Αμελούν το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών

Τα χέρια μας είναι η πρώτη εστία που επισκέπτονται μικρόβια, ιοί, το ξικοί παράγοντες αλλεργιογόνα. Να πλένετε τα χέρια σας οπωσδήποτε μετά από συναλλαγές, κοινωνικές επαφές, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την εργασία σας, κατά την άφιξή σας στο γραφείο, πριν το φαγητό μετά την αφόδευση τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα. Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και ελέγξτε εάν οι παιδότοποι και οι χώροι φύλαξης των νηπίων σας τηρούν τους σωστούς κανόνες υγιεινής. Οι κάτοχοι παιδότοπων και χώρων φύλαξης νηπίων πρέπει να μεριμνούν επιπροσθέτως για το σωστό καθαρισμό κοινόχρηστων παιχνιδιών και αντικειμένων.

2. Επιμένουν να καπνίζουν

Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μικρόβια ιούς μύκητες. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, που αλλοιώνουν τους προστατευτικούς αυτούς μηχανισμούς άμυνας της μύτης, με αποτέλεσμα την πτώση της τοπικής ανοσολογικής ικανότητας.

3. Δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι της γύρης

To μπούκωμα στην αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην υπερβολική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που καλούνται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα κατά την Άνοιξη είναι αυξημένα λόγω της  σχετικής ανθοφορίας των φυτών. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε ανθρώπους με αλλεργική προδιάθεση.

  • Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά
  • Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν
  • Άμεση αλλαγή ρουχισμού μετά την επιστροφή στο σπίτι.
  • Συνιστώνται εξωτερικά πλαστικά καλύμματα στα κρεβάτια και τα μαξιλάρια.

Απομάκρυνση χαλιών διότι το χαλί κρατά και παγιδεύει σκόνη και αλλεργιογόνα.

Χρησιμοποιήστε ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς που διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας την γύρη

Μην στεγνώνετε τα ρούχα σας έξω, καθώς η γύρη μπορεί να μεταφερθεί από τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ρούχων ή απλώστε τα ρούχα τις ώρες που η γυρεοφορία δεν είναι υψηλή.

Παρά το γεγονός ότι οι αλλεργίες τα μικρόβια και οι ιοί αποτελούν τα πιο κοινά αίτια μπουκώματος κατά την περίοδο που διανύουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση σπανιότερων νοσημάτων που προκαλούν μπούκωμα όπως είναι τα νεοπλάσματα κρανίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι διαταραχές ορμονών. Η σωστή ιατρική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.