Web
Analytics
Δίαιτα Dukan - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η υπόσχεση της Δίαιτας Dukan: «Χάστε 10 κιλά σε μία εβδομάδα, χωρίς να τα ξανά πάρετε πίσω ποτέ!»

Μπορείτε να το καταφέρετε εάν ακολουθήσετε τους κανόνες της Δίαιτας Dukan, ισχυρίζεται ο Γάλλος γενικός ιατρός Pierre Dukan.

Η άπαχη πρωτεΐνη, το πίτουρο βρώμης, το νερό και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον 20' βρίσκονται στο επίκεντρο της δίαιτας Dukan.

Η θεωρία αυτής της δίαιτας είναι ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων εμποδίζει την αποθήκευση λίπους.

Τι μπορείτε να φάτε;

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, η μικρή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά και η ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων.

Διακρίνεται σε 4 στάδια:

1ο Στάδιο: "Επίθεση" (1-10 ημέρες), τρώτε άπαχη πρωτεΐνη σε απεριόριστη ποσότητα, συν 1,5 κουταλιές σούπας πίτουρο βρώμης και τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό ημερησίως.

2ο Στάδιο: "Πλεύση" (η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες), προσθέτετε απεριόριστες ποσότητες μη αμυλούχων λαχανικών κάθε δεύτερη μέρα, συν επιπλέον μισή κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης.

3ο Στάδιο:"'Σταθεροποίηση 1" (5 ημέρες για κάθε κιλό που έχετε χάσει), μπορείτε να έχετε λαχανικά κάθε μέρα, συν ένα κομμάτι φρούτων, 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 1 μερίδα σκληρού τυριού. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορείτε επίσης να έχετε 1 ή 2 μερίδες αμυλούχων τροφών και 1 ή 2 “celebration” γεύματα όπου μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε.

4η φάση: "Σταθεροποίηση 2". Μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε, εκτός από μία μέρα την εβδομάδα, που ακολουθείτε τους κανόνες πρωτεϊνών του σταδίου "Attack" της δίαιτας.  Σε αυτή τη φάση, τρώτε 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα και συστήνεται καθημερινό περπάτημα για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Τα κόμμεα χωρίς ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα μπαχαρικά, ο καφές και το τσάι χωρίς ζάχαρη επιτρέπονται.

Σχετικά με το αλκοόλ, επιτρέπετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σταδίων.

Χορτοφάγος ή vegan: Αυτή η δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας άπαχου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, οστρακοειδών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Το Seitan, το tempeh και το tofu είναι οι διαθέσιμες επιλογές πρωτεΐνης veggie. Ωστόσο, τα φασόλια, τα καρύδια και οι φακές δεν βρίσκονται στη λίστα με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα.

 Στις μέρες που η κατανάλωση αφορά αποκλειστικά την πρωτεΐνη veggie (δεν επιτρέπονται φρούτα ή λαχανικά), μπορεί να κουραστείτε γρήγορα εάν δεν τρώτε κρέας.

Επίπεδο προσπάθειας: Μέτριο 

Η προετοιμασία του φαγητού δεν είναι απαιτητική.

Επίπεδο περιορισμών: Θα είστε αρκετά περιορισμένοι στις επιλογές των τροφίμων κατά την έναρξη της δίαιτας. Η κατανάλωση κυρίως πρωτεϊνών και πίτουρου βρώμης μπορεί να είναι μονότονη.

Μαγειρική και ψώνια: Είναι εύκολο να σχεδιάσετε, να ψωνίσετε και να προετοιμάσετε τα γεύματα σε αυτή τη δίαιτα.

Άσκηση: Καθημερινά 20 λεπτά περπάτημα

Η άποψη του διατροφολόγου

Οι κίνδυνοι που ελλοχέουν κατά την εφαρμογή της δίαιτας Dukan αντισταθμίσουν τα οφέλη της.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη οδηγεί άμεσα σε αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε για περισσότερη ώρα χορτάτοι. Συνεπώς, στην αρχή μειώνεται η πρόσληψη τροφής το οποίο οδηγεί σε απότομη απώλεια βάρους.

Ωστόσο, τα άτομα κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου δεν έχουν υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες, ώστε να μπορέσουν να τις εφαρμόσουν μετά την απώλεια τους βάρους με σκοπό την μακροχρόνια συντήρηση. Με αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του βάρους που έχασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έρευνες υποστηρίζουν πως η μακροχρόνια υψηλή πρωτεϊνική πρόσληψη, οδηγεί σε νεφρικές βλάβες.

Η απώλεια των υδατανθράκων από τη διατροφικό μοτίβο οδηγεί σε κετογένεση, που μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, πονοκέφαλο, εμετό, μειωμένη σωματική απόδοση καθώς και σε δυσάρεστη αναπνοή.

Κατά τα πρώτα στάδια της δίαιτας τα άτομα αισθάνονται έντονη κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης και εξάντληση.

Η δίαιτα Dukan είναι διατροφικά ελλιπής με μακροπρόθεσμες απειλές για την υγεία σας όπως είναι η εμφάνιση νεφρικής και ηπατικής νόσου, οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, και πεπτικών διαταραχών.

Συνοπτικά, η δίαιτα Dukan μπορεί να οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή απώλεια βάρους με αυξημένη πιθανότητα επαναπρόσληψής του σε σύντομο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα σε μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής και εξατομικευμένο στις θρεπτικές και ενεργειακές σας ανάγκες είναι η λύση για να πετύχετε την επιθυμητή απώλεια βάρους και να τη συντηρήσετε χωρίς να θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εύη Μίχου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ιστότοπος: https://www.logodiatrofis.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.