Web
Analytics
Πολύποδες της μύτης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τι είναι;

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται στην κοιλότητα της μύτης και ίσως και στους κόλπους γύρω από αυτή (ιγμόρεια, μετωπιαίους, ηθμοειδή, κλπ.). 

Γιατί εμφανίζονται;

Η αιτιολογία των πολυπόδων είναι ακόμα και σήμερα αδιευκρίνιστη. Έχει παρατηρηθεί συσχέτιση μερικών παθήσεων με την εμφάνισή τους. Έτσι, φαίνεται πως το 1/3 των ατόμων που έχουν πολύποδες έχουν και άσθμα. Επίσης, στο 50% των ανθρώπων που έχουν αλλεργία-δυσανεξία στην ασπιρίνη θα εμφανιστούν πολύποδες. Παλαιότερα θεωρούσαμε πως η ρινική αλλεργία είναι υπεύθυνη για τους πολύποδες, αλλά δε φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως σε πολλούς πάσχοντες υπάρχει ιστορικό χρόνιας ρινίτιδας, ιδιαίτερης ευαισθησίας της μύτης σε παράγοντες όπως η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, η σκόνη, οι ρύποι της ατμόσφαιρας κ.ά.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος με πολύποδες;

Συνήθως υπάρχει μπούκωμα στη μύτη, δυσκολία στην αναπνοή, εκκρίσεις σαν νερό ή πιο παχύρρευστες, μείωση ή εξαφάνιση της όσφρησης, πονοκέφαλος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

polypdes_mitis-Kazanas

Η εξέταση που χρησιμοποιείται πλέον για τη διάγνωση των πολυπόδων είναι η ενδοσκόπηση.Ο ωτορινολαρυγγολόγος στο ιατρείο του με τη βοήθεια μιας μικροκάμερας εξετάζει τη μύτη και βλέπει αν υπάρχουν πολύποδες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φταίει για τα συμπτώματα που έχετε.Στην περίπτωση που αποκαλυφθούν πολύποδες, θα πρέπει συνήθως να κάνετε και μια αξονική τομογραφία, ώστε να δούμε και τους κόλπους γύρω από τη μύτη, καθώς και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να χρησιμεύσουν στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποιο χειρουργείο.   

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία των πολυπόδων της μύτης είναι κατ' αρχήν συντηρητική. Ο γιατρός σας, θα σας δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή, που θα περιλαμβάνει τοπικά σπρέι και φάρμακα από το στόμα, η βάση των οποίων είναι κυρίως η κορτιζόνη, για κάποιο διάστημα. Ανάλογα με την ανταπόκριση που έχουν οι πολύποδες, διαμορφώνεται και η συνέχεια της θεραπείας. Αν έχουν μειωθεί σε μέγεθος ή έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, θα επισκέπτεστε το γιατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας.
Αν παρά την αγωγή η κατάσταση παραμένει η ίδια, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε χειρουργική θεραπεία. Η αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων γίνεται πια υπό ενδοσκοπικό έλεγχο (Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική).

Οι στόχοι του χειρουργείου είναι:

  1. να αφαιρεθούν οι πολύποδες και να καθαρίσει η μύτη και οι γύρω κόλποι, ώστε να περάσουν τα συμπτώματα που σας οδήγησαν στο γιατρό, και
  2. να αεριστούν οι περιοχές της μύτης που γεννούν τους πολύποδες. Έχει αποδειχθεί ότι ο καλός αερισμός αυτών των περιοχών όχι μόνο παρατείνει κατά πολύ το χρόνο πιθανής επανεμφάνισης τους, αλλά και το κυριότερο, αφήνει χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα τον ασθενή για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σάββας Γ. Καζάνας

Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.