Web
Analytics
Krill Oil: Ο βασιλιάς των Ωμέγα 3 - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Krill Oil: Ο βασιλιάς των Ωμέγα 3

Πηγή: Natural Medicine, Εκδόσεις Etra

 

Τα krill είναι οστρακοειδή σαν τις γαρίδες που συναντώνται κυρίως στις θάλασσες της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Βρίσκονται χαμηλά στη διατροφική αλυσίδα, κοντά στη βάση, εξαιτίας του ότι τρέφονται κυρίως με φυτοπλαγκτόν και τα τρώνε οι φάλαινες, οι φώκιες, οι πιγκουίνοι, τα καλαμάρια και τα ψάρια. Το krill oil, το έλαιο που βρίσκεται στο krill, εξάγεται και πωλείται ως διατροφικό συμπλήρωμα. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει γίνει δημοφιλές ως διατροφικό συμπλήρωμα.

Ένας άλλος λόγος που το krill oil έχει γίνει δημοφιλές είναι επειδή περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη. Τα άλγη που τρώνε τα krill παράγει την κόκκινη χρωστική ασταξανθίνη που δίνει στα krill και σε άλλα οστρακοειδή όπως τους αστακούς και τις γαρίδες το κοκκινωπό χρώμα τους. Η ασταξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό τύπου καροτενοειδούς που είναι πιο ισχυρό από τη βήτα-καροτίνη, το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη. Το krill oil περιέχει και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Α και Ε και κανθαξανθίνη. Περιέχει επίσης ένα προσφάτως ανακαλυφθέν φλαβονοειδές με μια πρωτότυπη μοριακή δομή. Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί πουθενά αλλού εκτός από φυτά – λαχανικά, φρούτα και άλγη.

Το krill oil μελετάται ως ένα φυσικό φάρμακο για την υψηλή χοληστερίνη. Σε μια μελέτη σε 120 ανθρώπους δόθηκε krill oil, ιχθυέλαιο ή placebo. Το krill oil μείωσε την LDL (την "κακή" χοληστερίνη) 34% και αύξησε την HDL (την "καλή" χοληστερίνη) 43,5% σε σύγκριση με το placebo. Το ιχθυέλαιο μείωσε την LDL 4,6% και αύξησε την HDL 4,2%. Το krill oil μείωσε επίσης τα τριγλυκερίδια1.

Προκαταρκτική έρευνα προτείνει ότι το krill oil μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου2. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition εξέτασε το krill oil (300 mg καθημερινά) σε σύγκριση με placebo και βρήκε ότι το krill oil ήταν αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της φλεγμονής3. Το krill oil βελτιώνει επίσης τις εγκεφαλικές λειτουργίες, την αντίληψη και τη διάθεση.

Σε αντίθεση με το ιχθυέλαιο, το krill oil έχει τα ωμέγα-3 στη μορφή των φωσφολιπιδίων – λιποσωμάτων που μεταφέρουν τα λιπαρά οξέα κατευθείαν στα κύτταρα του σώματος. Επιστημονικές αποδείξεις έχουν δείξει ότι οι ασφαλέστεροι και πιο αποτελεσματικοί μεταφορείς των EPA και DHA είναι αυτά τα φωσφολιπίδια. Στα ιχθυέλαια λείπουν αυτά τα φωσφολιπίδια. Αντίθετα έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη λιγότερο ευεργετική μορφή των ελεύθερων τριγλυκεριδίων. Τα φωσφολιπίδια είναι σημαντικά, διότι είναι οι δομικοί λίθοι των κυτταρικών μεμβρανών ρυθμίζοντας την κυτταρική μεταφορά με το να λειτουργούν σαν "φύλακες εισόδου". Σε αυτό τον ρόλο προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την επίθεση των ελευθέρων ριζών.

Αυτή η μοναδική σχέση ανάμεσα στα φωσφολιπίδια και στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διευκολύνει πάρα πολύ το πέρασμα των μορίων των λιπαρών οξέων μέσα από το εντερικό τοίχωμα. Αυτό βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό με δύο τρόπους: Κάνει τα ωμέγα-3 στο krill oil σημαντικά πιο βιοδιαθέσιμα από ό, τι αυτά στο ιχθυέλαιο, επιτρέποντας στο EPA και DHA να μπουν κατευθείαν στα κύτταρα και βελτιώνει την αναλογία των ωμέγα-3 προς τα ωμέγα-6.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι το κυρίαρχο φωσφολιπίδιο στο krill oil είναι η φωσφατιδυλική χολίνη, που αποτελείται κατά ένα μέρος από χολίνη. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της χολίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στη μάθηση και στη μνήμη. Στην πραγματικότητα η χολίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του βρέφους σε έγκυες και σε μητέρες που θηλάζουν. Η χολίνη είναι πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη (που στέλνει νευρικά σήματα στον εγκέφαλο) και της τριμεθυλγλυκίνης (που προστατεύει το συκώτι). Το krill oil υπερέχει του ιχθυελαίου. Το krill oil προσφέρει πολύ καλύτερη απορρόφηση από ό, τι το ιχθυέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πάρει το 1/5 της δόσης. Τα φωσφολιπίδια αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των ωμέγα-3. Το krill oil προσφέρει εξαιρετική αντιοξειδωτική προστασία. Περιέχει ασταξανθίνη, η οποία μας προστατεύει από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών. Το krill oil περιέχει υψηλότερες ποσότητες ασταξανθίνης από το ιχθυέλαιο.

Τα krill βρίσκονται στη βάση της διατροφικής αλυσίδας και μαζεύονται μακριά από τη μόλυνση στα νερά της Ανταρκτικής. Έτσι δεν έχει κανείς να ανησυχεί για τα βαρέα μέταλλα ή άλλες τοξίνες που το χαμηλής ποιότητας ιχθυέλαιο μπορεί να περιέχει.

Το krill oil βοηθά στις ακόλουθες καταστάσεις: χοληστερίνη, καρδιαγγειακή ασθένεια, αρθρίτιδα, κατάθλιψη, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.