Web
Analytics
Βιολογικά Καλλυντικά - Πως να τα ξεχωρίζουμε - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βιολογικά Καλλυντικά - Πως να τα ξεχωρίζουμε

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε σχέση με την ποιότητα των καλλυντικών. Σχεδόν καθημερινά οι καταναλωτές βλέπουν να εμφανίζονται στα ράφια προϊόντα που αποκαλούνται από τους κατασκευαστές τους "Αγνά", "Φυσικά" ή "Οικολογικά". Οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν κοσμετολογία και είναι εύκολη λεία του marketing των διαφόρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Πόσοι από εμάς καταλαβαίνουν τι πραγματικά περιέχει μία κρέμα διαβάζοντας τα συστατικά της στην ετικέτα; Η απάντηση είναι ελάχιστοι. Πόσοι από εμάς είναι σε θέση να καταλάβουν την ποιότητα ενός προϊόντος απλώνοντας το στο χέρι τους και μυρίζοντας το; Ακόμα λιγότεροι.

Τα βιολογικά καλλυντικά παρασκευάζονται από υλικά που προέρχονται από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες. Για την παράγωγη τους δεν χρησιμοποιούνται τοξικές χημικές ενώσεις, βαριά συντηρητικά, συστατικά προερχόμενα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και φυσικά δεν δοκιμάζονται σε ζώα.

Τα καλλυντικά περιέχουν δύο ειδών συστατικά τα ενεργά και τα ανενεργά. Ενεργά συστατικά είναι αυτά που έχουν τη δράση του καλλυντικού και επιδρούν θετικά στο δέρμα. Ανενεργά συστατικά (έκδοχα) είναι βοηθητικές ουσίες χωρίς δράση που έχουν ως στόχο να βοηθούν στη σταθερότητα και την υφή του προϊόντος. Αυτά τα συστατικά όχι μόνο δεν βοηθούν το δέρμα, αλλά μερικές φορές δημιουργούν και σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον το δέρμα μας που αναπτύσσει αμυντικούς μηχανισμούς αποβολής των συνθετικών ουσιών, εμποδίζει και τη διείσδυση των ενεργών συστατικών με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι αναποτελεσματικό. Τα βιολογικά καλλυντικά δεν περιέχουν ανενεργά συστατικά με αποτέλεσμα να απορροφώνται καλύτερα από το δέρμα τα ενεργά συστατικά τους και φυσικά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής καλλυντικών προτιμούν να παράγουν χημικά προϊόντα διότι έτσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για την ανεύρεση πρώτων υλών, καθώς οι περισσότερες πρώτες ύλες τους μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν στα εργαστήρια τους από τους χημικούς των εταιρειών αυτών, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Αντίθετα η παραγωγή βιολογικών καλλυντικών απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο, καθώς η αναζήτηση πρώτων υλών είναι μια αρκετά πιο δύσκολη διαδικασία αφού πολλές από αυτές προέρχονται από σπάνια φυτά ή βότανα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετό καιρό δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρείες πιστοποίησης όπως το Ecocert, η Icea, η Bdih και άλλες. Οι εταιρείες αυτές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους και στη συνέχεια πιστοποιούν την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων. Τα προϊόντα που πάνω στη συσκευασία τους φέρουν τη σφραγίδα ενός τέτοιου οργανισμού πιστοποίησης είναι ασφαλή βιολογικά προϊόντα. Η πιστοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης της ποιότητας των προϊόντων από τους καταναλωτές και η βασική διαφορά των βιολογικών καλλυντικών από τα υπόλοιπα.

Τι προσέχουμε

  1. Αναζητούμε το σήμα πιστοποίησης στις συσκευασίες των βιολογικών καλλυντικών.
    Εάν δεν υπάρχει σήμα πιστοποίησης το καλλυντικό δεν είναι βιολογικό.
  2. Διαβάζουμε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών πάνω στη συσκευασία, λαμβάνοντας υπ' όψη ότι πρώτα αναφέρονται τα συστατικά που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν τα υπόλοιπα. Αν κάποιο προϊόν γράφει ότι περιέχει βιολογικά φρούτα, αυτά πρέπει να βρίσκονται ψηλά στη λίστα.
  3. Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης. Ο χρόνος ζωής των βιολογικών καλλυντικών είναι περιορισμένος διότι δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά.

Τι αποφεύγουμε

Αποφεύγουμε τα παρακάτω συστατικά:

  • Parabens (methyl, propyl, butyl και ethyl):  Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, καθώς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδες, ενώ διερευνάται ο ρόλος τους στην ανάπτυξη καρκίνων του μαστού.
  • Πετρελαιοειδή ή ορυκτέλαια (mineral oil, parafin oil, licuidum paraffinum, petrolatum):  Πετροχημικά παράγωγα με υψηλή τοξικότητα. Χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα στην κοσμητολογία λόγω του χαμηλού κόστους τους. Ορυκτέλαια τύπου βαζελίνης (petrolatum) προκαλούν πλην των άλλων προβλήματα στα φωτοευαίσθητα δέρματα, κάνοντας τα πιο ευάλωτα στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ευθύνονται για εκτεταμένες ξηροδερμίες.
  • Πολυαιθυλενογλυκόλη (ΡΕG) και προπυλενογλυκόλη (ΡG):  Χρησιμοποιούνται ως ενυδατικοί παράγοντες και παρουσιάζουν υψηλή τοξικότητα.
  • Συνθετικά χρώματα:  Χαρίζουν ωραία εμφάνιση στο καλλυντικό, κάνοντας το πιο ευχάριστο στην όψη. Συνήθως περιέχουν βαρέα μέταλλα. Την παρουσία τους προδίδουν τα αρχικά FD&C ή D&C ακολουθούμενα από ένα χρώμα και έναν αριθμό, θεωρούνται καρκινογόνα.
  • Συνθετικά αρώματα:  Οι λέξεις fragrance και parfoum κρύβουν από πίσω τους δεκάδες χημικά συστατικά, που δεν αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Ο συνδυασμός τους ευθύνεται για πονοκεφάλους, ιλίγγους, δερματικούς ερεθισμούς, βήχα κ.ά. Μπορεί επίσης να περιέχουν φθαλικές ενώσεις: τοξικές ουσίες που βλάπτουν τα νεφρά και μειώνουν τη γονιμότητα.
  • Sodium Lauryl Sulphate (SLS), Sodium Laureth Sulphate (SLES): Τασιενεργά με απορρυπαντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αφρού σε σαμπουάν, αφρόλουτρα, καθαριστικά, οδοντόκρεμες. Προκαλούν ερεθισμούς στα μάτια, δερματικά εξανθήματα, τριχόπτωση, πιτυρίδα, αλλεργίες.
  • Σιλικόνη και παράγωγα της (Dimethicone, Cyclomethicone):  Χρησιμοποιούνται στις ενυδατικές και αντιρυτιδικές κρέμες, για να συγκρατήσουν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Δεν αποικοδομούνται από τον οργανισμό, δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και αποτελούν παράγοντα ερεθισμού.

 

Πρώτη δημοσίευση Vivere magagine

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Λιπαρό μας Δέρμα Ομορφιά σε τρία βήματα »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.