Τι είναι η Γνωστική Αποκατάσταση;
Η Γνωστική Αποκατάσταση είναι μια δομημένη θεραπευτική παρέμβαση από λειτουργικές δραστηριότητες και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να επανεκπαιδεύσουν την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται, να χρησιμοποιεί την κρίση του και να παίρνει αποφάσεις. Η Γνωστική Αποκατάσταση επικεντρώνεται στο να βελτιώσει ελλείψεις που εντοπίζονται σε γνωστικές λειτουργίες όπως μνήμη, προσοχή, αντίληψη, μάθηση και εκτελεστικές λειτουργίες.
Η Γνωστική Αποκατάσταση αφορά δύο βασικές διεργασίες:
- την αποκατάσταση των νοητικών λειτουργιών που μπορούν να επανορθωθούν και
- την επανεκμάθηση ή την εκπαίδευση εκείνων που δεν μπορούν να αποκατασταθούν στο προνοσηρό επίπεδο.
Έστω κι αν η ενασχολήση και η εξάσκηση με επίλυση αριθμητικών προβλημάτων, σταυρόλεξα και πάζλ, δεξιότητες συγκέντρωσης ή ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εγκεφαλική αποκατάσταση συνήθως αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του. Η μεθοδική και συστηματική άσκηση των γνωστικών λειτουργιών που εκλείπουν, σε συνδυασμό με φαρμακευτικές αγωγές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αιτιών πρόκλησης των βλαβών και δημιουργούν τις βάσεις για μερική ή ακόμα και ολική επαναφορά τόσο σε ασθενείς με Νευρολογικές/ Νευροεκφυλιστικές διαταραχές, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις (ΚΕΚ) όσο και με Εγκεφαλικά Επεισόδια (Ισχαιμικά και Αιμορραγικά).
Το πρόγραμμα σχεδιάζεται ατομικά κατόπιν ενός λεπτομερούς Νευροψυχολογικού Ελέγχου (ΝΕ) λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από ικανότητες και αδυναμίες. Ο ΝΕ κατευθύνει το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή εξατομικευμένου προγράμματος Γνωστικής Αποκατάστασης. Η εγκεφαλική αποκατάσταση ακολουθεί το σχέδιο της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Τα απλοϊκά συστήματα πρέπει να αναπτυχθούν ή να εξασκηθούν πριν τις ανώτερες λειτουργίες. Προσοχή, Συγκέντρωση και Αντίληψη (οπτική και ακουστική) ασκούνται πριν τη Μνήμη και τις Εκτελεστικές λειτουργίες. Η Γνωστική Αποκατάσταση πραγματοποιείται μέσω εικόνων, γραπτών και προφορικών ασκήσεων ενώ χρησιμοποιείται και Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (RehaCom, Ostracon).
Μια τέτοιου είδους εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να έχει σαν στόχο:
- τη λειτουργική εγκεφαλική αναδιοργάνωση και ενεργητική επανάκτηση των λειτουργιών που έχουν θιγεί λόγω της εγκεφαλικής βλάβης
- την αντιστάθμιση των ελλειμμάτων του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή μέσω της εφαρμογής εξατομικευμένων τεχνικών και στρατηγικών για την αποτελεσματική χρήση των ικανοτήτων και λειτουργιών του, που έχουν παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, προκειμένου να αντισταθμίσει εκείνες που εκλείπουν
- την συμβουλευτική ενημέρωση του ίδιου του ασθενούς και των συγγενών του για το χειρισμό της κατάστασής του στην καθημερινή του λειτουργικότητα, καθώς και συστάσεις για την καταλληλότερη διαμόρφωση του οικιακού χώρου με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των μειονεξιών του και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Τέσσα Χριστοδούλου PhD, CPsych, AFBPsS, CSci
Κλινική Νευροψυχολόγος
Ιστότοπος: https://www.tessachristodoulou.gr/