Αντιμετωπίστε το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (Helicobacter pylori) με φυσικούς τρόπους
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι ένα βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου και γαστρίτιδα, αλλά μπορεί επίσης να εντοπιστεί στο λαιμό.
Σύμφωνα με το CDC (ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ), το Helicobacter pylori μολύνει περίπου το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το H. pylori αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου έως και έξι φορές. Συνδέεται συχνά με άλλα σοβαρά πεπτικά προβλήματα, όπως πεπτικά έλκη και γαστρίτιδα. Μπορεί να αναπτύξει έλκη όχι μόνο στο στομάχι αλλά και τον οισοφάγο και το λεπτό έντερο.
Τα συμπτώματα είναι χρόνιος βήχας, άσθμα ή βρογχίτιδα, κόπωση και απώλεια βάρους.
Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η παρουσία αντιβιοτικών σε περιβάλλον που προωθεί την ανάπτυξή τους, προάγουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να απαλλαγείτε από το βακτήριο με την λήψη προβιοτικών για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.
Υπάρχουν κλασσικές θεραπείες για την λοίμωξη από H. pylori, αλλά έχουν μειονεκτήματα. Τα αντιβιοτικά, για παράδειγμα, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά στην εξόντωση του ελικοβακτηριδίου, αλλά σίγουρα θα εξαλείψουν τα ωφέλιμα βακτήρια.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για τη θεραπεία και την πρόληψη μιας λοίμωξης από Helicobacter pylori.
Συμπτώματα
Τα άτομα που έχουν προσβληθεί με λοίμωξη του H. Pylori είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν συμπτώματα.
Αν εμφανίσουν συμπτώματα, αυτά είναι:
- Φούσκωμα
- Ρέψιμο
- Ναυτία
- Άβολο στομάχι
- Εμετός
Υπάρχουν και συμπτώματα, που προκαλούνται και από άλλες παθήσεις, όπως:
- Πόνος στην κοιλιά
- Κόπωση
- Καούρα
- Ναυτία και έμετος, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ύπαρξης αίματος κατά τον εμετό
- Κόπρανα σκούρου χρώματος
- Διάρροια
- Κακοσμία στόματος
- Αναιμία
- Απώλεια ή μείωση της όρεξης
- Πεπτικό έλκος
Αίτια
Το ελικοβακτηρίδιο μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με το σάλιο, τον εμετό ή τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου. Επίσης, μπορείτε να το κολλήσετε από μολυσμένο νερό ή τροφή. Για παράδειγμα, η ανταλλαγή φιλιών και η κοινή χρήση μαγειρικών σκευών είναι δύο συχνοί τρόποι εξάπλωσης του βακτηρίου.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο να μολυνθούν από το H. pylori, ιδιαίτερα όταν:
- Ζουν με άτομο που έχει ήδη H. pylori, όπως ένας γονέας
- Συμβιώνουν με πολλά άτομα μαζί
- Το ασφαλές και αξιόπιστο νερό είναι σπάνιο.
- Διαμένουν σε αναπτυσσόμενη χώρα, όπου οι κακές συνθήκες διαβίωσης και ο συνωστισμός είναι συνηθισμένα φαινόμενα.
Θεραπεία
Το H. pylori αντιμετωπίζεται γενικά με έναν συνδυασμό φαρμάκων.
Σύμφωνα με την κλασική ιατρική, ένα μόνο αντιβιοτικό μπορεί να μην είναι αρκετό για να σκοτώσει το H. Pylori. Συνήθως χρησιμοποιούνται τουλάχιστον δύο αντιβιοτικά ταυτόχρονα.
Χρησιμοποιούνται φάρμακα που μειώνουν την έκκριση οξέος, όπως esomeprazole (εσομεπραζόλη), lansoprazole (λανσοπραζόλη), omeprazole (ομεπραζόλη) ή pantoprazole (παντοπραζόλη), ιδίως εάν ο ασθενής έχει συμπτώματα έλκους ή καούρας.
Το Bismuth subsalicylate (υποσαλικυλικό βισμούθιο) είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα.
Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αναστολείς ισταμίνης για να βοηθήσει στη μείωση του στομαχικού οξέος.
Το αποτέλεσμα είναι η καθημερινή λήψη πολλών φαρμάκων για πολλές εβδομάδες. Επιπλέον, ο γιατρός πιθανότατα θα σας επανεξετάσει σε μία ή δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για να ελέγξει αν το βακτήριο H. pylori απομακρύνθηκε αποτελεσματικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βακτήριο επιμένει και συνιστάται στους ασθενείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα για άλλες δύο εβδομάδες.
Υπολογίζεται ότι έως και το 20% των ασθενών με H. pylori μπορεί να έχουν υποτροπιάζουσα λοίμωξη.
Φυσικές θεραπείες
Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε συμβατική φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι για τη θεραπεία του H. pylori.
Δυστυχώς, η αντίσταση στα αντιβιοτικά κατά του H. pylori αυξάνεται και πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για να την εξαλειψή του.
Προβιοτικά
Επειδή το H. pylori είναι ένα "κακό βακτήριο" στο στομάχι, είναι λογικό ότι τα προβιοτικά (τα "καλά βακτήρια") μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική καταπολέμησή του.
Σε μια πιλοτική ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που διεξήχθη το 2012, διερευνήθηκαν τα οφέλη των προβιοτικών σε άτομα με δυσπεψία που βρέθηκαν θετικά στο βακτήριο pylori, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Inflammation and Allergy Drug Targets. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε 13 από τα 40 άτομα το H. pylori εξαλείφθηκε πλήρως μετά τη χρήση ενός προβιοτικού συμπληρώματος με οκτώ στελέχη.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που διεξήχθη το 2017 τα δημοφιλή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του H. pylori (όπως η αμοξυκιλλίνη, η κλαριθρομυκίνη και η μετρονιδαζόλη) συχνά αποτυγχάνουν να εξαλείψουν πλήρως το H. Pylori λόγω της αντοχής στα αντιβιοτικά.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά για λοίμωξη από H. pylori και ταυτόχρονα λαμβάνουν προβιοτικά, η πιθανότητα να την εξαφανίσουν είναι μεγαλύτερη, ενώ ο κίνδυνος παρενεργειών στο γαστρεντερικό σύστημα εξαιτίας των αντιβιοτικών είναι μικρότερος.
Τα στελέχη προβιοτικών που έχουν μελετηθεί για τις δυνατότητές τους να καταπολεμήσουν το βακτήριο H. Pylori είναι τα:
- Lactobacillus fermentum
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus Brevis
Μαύρος σπόρος/Black seed (Nigella Sativa)
Ο μαύρος σπόρος (ή μαύρο κύμινο, μαυροκύμινο, μαυροκούκι, μαυροσήσαμο) καταπολεμά τις λοιμώξεις από το H. Pylori.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2010, για τη θεραπεία του H. pylori η λήψη δύο γραμμαρίων μαύρων σπόρων σε μορφή σκόνης καθημερινά, σε συνδυασμό με ομεπραζόλη (αναστολέας οξέων) ήταν πιο επιτυχής από την τυπική "τριπλή θεραπεία" ενός αναστολέα οξέων συγχορηγούµενο με δύο διαφορετικά αντιβιοτικά. Ένα ή τρία γραμμάρια Black seed ημερησίως ήταν λιγότερο αποτελεσματικά. Οι σπόροι N. Sativa έχουν θεραπευτικά αποτελεσματικότητα κατά του H. pylori, παρόμοια με την τριπλή θεραπεία, κατέληξε η έρευνα. Το Black seed έχει γαστροπροστατευτικές ιδιότητες και μειώνει την έκκριση οξέος στο στομάχι.
Φύτρα μπρόκολου (broccoli sprouts)
Τα φύτρα μπρόκολου έχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες σουλφοραφάνης, μιας ένωσης που περιέχει θείο, με αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων, όπως το έλαιο από σπόρους μπρόκολου.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Digestive Diseases and Sciences, το 78% (επτά στα εννέα) των ατόμων που κατανάλωναν φύτρα μπρόκολου (14, 28 ή 56 γραμμάρια) δύο φορές την ημέρα για μια εβδομάδα, βρέθηκαν αρνητικά στο Helicobacter pylori στο τέλος της εβδομάδας. Έξι από τα άτομα βρέθηκαν αρνητικά την 35η ημέρα της μελέτης.
Πιο πρόσφατα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Pharmaceutical Design που διεξήχθη 2017 διαπίστωσε ότι η σουλφοραφάνη στα φύτρα μπρόκολου μπορεί να προστατεύσει από τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλούν τα επικίνδυνα ΜΣΑΦ, να καταπολεμήσει το βακτήριο του H. pylori και τη γαστρίτιδα που προκαλεί.
Πράσινο τσάι (Green tea)
Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι σταματά την ανάπτυξη των μικροβίων Helicobacter pylori. Σύμφωνα με in vitro έρευνα, το πράσινο τσάι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της γαστρίτιδας που προκαλείται από το βακτήριο Helicobacter pylori.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα η επιγαλλοκατεχίνη γαλλική (EGCG), έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες κατά του βακτηρίου. Επίσης, οι κατεχίνες διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές, αντιπλαστικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει ουρονικό οξύ που μπορεί να εμποδίσει το H. pylori να προσκολληθεί στο στομάχι.
Τσάι τζίνσενγκ (ginseng)
Το κορεατικό (κόκκινο) τζίνσενγκ περιέχει τζινσενοσίδες, φυτικές χημικές ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη του H. pylori και βοηθούν στην πρόληψη της γαστρίτιδας, των ελκών και του καρκίνου.
Σκόρδο
Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση.
Το σκόρδο, μαγειρεμένο αλλά και ωμό, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του Helicobacter pylori.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2016, άτομα με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που έτρωγαν δύο σκελίδες σκόρδο μεσαίου μεγέθους (περίπου 3 γραμμάρια) με το μεσημεριανό και το βραδινό τους, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.
Πρόπολη
Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία που συλλέγεται από τις μέλισσες από διάφορες φυτικές πηγές και την χρησιμοποιούν ως δομικό υλικό της κυψέλης.
Η πρόπολη περιλαμβάνει περίπου 300 φυσικές χημικές ουσίες, όπως αμινοξέα, κουμαρίνες, φαινολικές αλδεΰδες, πολυφαινόλες, σεσκιτερπένιες κινίνες και στεροειδή.
Το εκχύλισμα πρόπολης, το οποίο διατίθεται ως συμπλήρωμα, έχει αποδειχθεί σε πολλές δοκιμές ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του βακτηρίου H. pylori λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε φαινολικές χημικές ουσίες.
Ρίζα γλυκόριζας (Licorice root)
Η ρίζα γλυκόριζας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην εξόντωση του βακτηρίου H. pylori. Επίσης, αποτρέπει την προσκόλληση του H. pylori στα κυτταρικά τοιχώματα του στομάχου.
Βότανα
Τα εκχυλίσματα των ακόλουθων βοτάνων έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές έρευνες ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του βακτηρίου Helicobacter pylori:
- Agrimonia eupatoria (Αγριμόνια)
- Hydrastis canadensis/Goldenseal (υδραστίδα, υδραστίς η καναδική).
- Filipendula ulmaria/ Meadowsweet (Φιλιπέντουλα η ουλμάρια)
- Salvia officinalis/Sage (Φασκόμηλο)
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης που έχει προκαλέσει η λοίμωξη από το H. pylori. Επιπλέον, τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, μπορούν να εμποδίσουν τη φλεγμονή που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο στα καρκινικά κύτταρα. Μπορείτε να την πάρετε σε μορφή συμπληρώματος αλλά και μέσω της διατροφής. Προσέξτε όμως να μην καταναλώνετε τροφές που ερεθίζουν το στομάχι, κατά την διάρκεια της θεραπείας, όπως πορτοκάλι, λεμόνι.
Μειώστε το άγχος
Το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επιπλέον, τα άτομα με άγχος έχουν χειρότερη ανοσολογική λειτουργία, μεγαλύτερη συχνότητα λοιμώξεων από H. pylori και φλεγμονή/έλκος στομάχου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Επομένως, προσπαθήστε να ανακουφιστείτε από το καθημερινό άγχος με διάφορους τρόπους. Η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα, το τάι τσι (tai chi), ο βελονισμός και ο διαλογισμός αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.
Διατροφή
Πρέπει να τρώτε περισσότερο:
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, όπως το κεφίρ
- Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια ανοικτής θαλάσσης, λιναρόσπορος και σπόροι chia.
- Ακατέργαστο μέλι, ιδιαίτερα το μέλι manuka. Να χρησιμοποιείται με μέτρο σε πράσινο/μαύρο τσάι
- Μούρα, κυρίως βατόμουρο (raspberry), φράουλα, μαύρο βατόμουρο (blackberry), μύρτιλλο και bilberry (ευρωπαϊκό μύρτιλλο).
- Σταυρανθή λαχανικά, όπως λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και κυρίως μπρόκολο και τα φύτρα του. Περιέχουν μια φυτική χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, που αναστέλλει την ανάπτυξη του H. pylori και βελτιώνει τη γαστρίτιδα.
Επιπλέον, συνιστάται να:
- Πίνετε περισσότερο νερό
- Τρώτε λευκά τυριά και λευκό κρέας (πρωτεΐνες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που βοηθούν στην πέψη και αποτρέπουν την μεγάλη παραμονή των τροφών στο στομάχι, προκαλώντας πόνο και αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
- Τρώτε φρέσκα φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του στομάχου και στη ρύθμιση της εντερικής διέλευσης.
Για να καταπολεμήσετε το ελικοβακτηρίδιο, περιορίστε ή αποφύγετε τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι, όπως:
- Καφεΐνη, σοκολάτα, μαύρο τσάι (περιέχουν καφεΐνη)
- Ανθρακούχα αναψυκτικά
- Ποτά
- Ξινά φρούτα, όπως λεμόνι, πορτοκάλι και ανανάς
- Τρόφιμα με τουρσί
- Πικάντικα φαγητά
- Λιπαρά κρέατα, τηγανητά και κίτρινα τυριά (επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά, που δυσκολεύουν την πέψη και αυξάνουν το χρόνο παραμονής των τροφών στο στομάχι)
- Επεξεργασμένα κρέατα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν πολλά συντηρητικά και χημικά πρόσθετα που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και το έντερο, αυξάνοντας τη φλεγμονή)
- Δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- Χρησιμοποιήστε αντιμικροβιακά βότανα και μπαχαρικά. Προσθέστε όταν μαγειρεύετε ρίγανη, σκόνη τσίλι, σκόρδο, γαρύφαλλο, κουρκουμά, τζίντζερ και κανέλα, τα οποία προστατεύουν το στομάχι από τη μόλυνση και εξοντώνουν τα επιβλαβή παθογόνα όπως το H. pylori.
Πρόληψη
Για την πρόληψη του ελικοβακτηριδίου πρέπει να:
- Καταναλώνετε καθαρό νερό από ασφαλή πηγή. Η κατανάλωση μολυσμένου νερού αποτελεί σημαντική αιτία μόλυνσης από το H. pylori. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα αν ζείτε σε μια αναπτυσσόμενη χώρα ή όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.
- Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν φάτε και αφού πάτε στην τουαλέτα. Μη μοιράζεστε σκεύη, ποτήρια κ.λπ. με αγνώστους, φίλους ή ακόμη και μέλη της οικογένειας, καθώς η άμεση επαφή με μολυσμένο σάλιο είναι μία από τις κύριες αιτίες μόλυνσης από το H. pylori.
- Τρώτε ασφαλή παρασκευασμένα τρόφιμα. Επειδή τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με βακτήριο H. pylori, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί καλά, με ασφάλεια και υπό καθαρές συνθήκες.
Πηγές
Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Συντακτική ομάδα
- Βαρύ τίμημα από τα πολεμικα τραύματα πληρώνει η Ελλάδα παρότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο
- Νέα μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά τη χρόνια ρινόρροια
- Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η COVID-19
- Αυχεναλγία και οσφυαλγία σε νέους αθλητές
- 9 συμβουλές που κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πολύ πιο εύκολες στα άτομα με ρευματικό νόσημα