Web
Analytics
Αντιμετωπίστε την ενδομητρίωση με εναλλακτικούς τρόπους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε την ενδομητρίωση με εναλλακτικούς τρόπους

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση, όπου ιστός που μοιάζει με το ενδομήτριο (επένδυση της μήτρας) αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας, συνήθως στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και την κοιλιά. Αυτός ο ιστός συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το ενδομήτριο, αιμορραγεί κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και μπορεί να προκαλέσει συμφύσεις (ινώδεις ταινίες που συνδέουν όργανα).

Ορισμένες γυναίκες ενδεχομένως να μην έχουν εμφανή συμπτώματα.

Άλλες όμως μπορεί να εμφανίσουν έντονο πόνο, υπερβολική αιμορραγία, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο, επίμονη εξάντληση και κόπωση.

Επίσης, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Οι τυπική θεραπεία για την ενδομητρίωση είναι παυσίπονα, ορμονικά φάρμακα και χειρουργική επέμβαση, που συχνά δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα και έχουν παρενέργειες.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Βελονισμός

Ο Παραδοσιακός Κινέζικος βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο της ενδομητρίωσης, καθώς και τα επίπεδα του CA-125 στο αίμα, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντικά αυξημένη σε περιπτώσεις προχωρημένης ενδομητρίωσης.

Σε μια μελέτη, ο βελονισμός ήταν πιο αποτελεσματικός από το φάρμακο Danzol στη βελτίωση της επώδυνης και ακανόνιστης περιόδου, του πόνου στην πλάτη και άλλων συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης, ενώ είχε και λιγότερες παρενέργειες. Επίσης, ο βελονισμός φαίνεται να βοηθά στην υπογονιμότητα λόγω ενδομητρίωσης.

Κινέζικα Βότανα

Τα βότανα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (tcm) χρησιμοποιoύνται συχνά στην Κίνα, για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Μια ανασκόπηση, που σύγκρινε τα κινέζικα βότανα με τα συνήθη ορμονικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, διαπίστωσε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη gestrinone και πιο αποτελεσματικά από το danazol, αλλά με λιγότερες παρενέργειες.

Πρόπολη

Αυτή η κολλώδης ουσία, που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά είναι χρήσιμη στη θεραπεία της υπογονιμότητας που οφείλεται στην ενδομητρίωση.

Σε μια προκαταρκτική δοκιμή γυναικών με στειρότητα και ήπια ενδομητρίωση, όσες έλαβαν πρόπολη μελισσών για έξι μήνες είχαν 60 % πιθανότητα να μείνουν έγκυες, σε σύγκριση με μόνο 20% μεταξύ εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επίσης, η πρόπολη φαίνεται να ανακουφίζει τον πόνο.

Προτεινόμενη δοσολογία: 500 mg, 2 φορές την ημέρα.

Διατροφή

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες ενδεχομένως να συνδέονται με την ενδομητρίωση.

Κόψτε την καφεΐνη

Οι γυναίκες που πίνουν περίπου ενάμισι φλιτζάνι καφέ την ημέρα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ενδομητρίωση και κατά συνέπεια να είναι υπογόνιμες.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Σε μια μελέτη περισσότερων από 1.000 γυναικών, εκείνες με την υψηλότερη πρόσληψη φρέσκων φρούτων και πράσινων λαχανικών είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν ενδομητρίωση. Αντίθετα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας βόειου και κόκκινου κρέατος, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο.

Καταναλώστε καλά λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, καθώς και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, φαίνεται να έχουν μια προστατευτική δράση έναντι της ενδομητρίωσης. Αλλά οι γυναίκες που καταναλώνουν τροφές γεμάτες trans λιπαρά, όπως τηγανητά, επεξεργασμένα και ψημένα προϊόντα, είναι σχεδόν 50 % πιο πιθανό να έχουν ενδομητρίωση.

Κόψτε την γλουτένη

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη, ανακούφισε τα επώδυνα συμπτώματα ενδομητρίωσης των ασθενών κατά στο 75% των ασθενών, μετά από 12 μήνες. Επίσης, η σωματική δραστηριότητα, η ζωτικότητα και η ψυχική υγεία βελτιώθηκαν.

Αντιοξειδωτικά

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν χαμηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών (βιταμίνες A, C και E, ψευδάργυρος και χαλκός), οπότε η αυξημένη λήψη τους μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων ενδεχομένως να βοηθήσει. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην ενδομητρίωση.

Βιταμίνες C και E

Μια μελέτη, που περιλαμβάνει γυναίκες με πυελικό πόνο και ενδομητρίωση, διαπίστωσε ότι μετά δύο μήνες θεραπείας με βιταμίνες C και E, περισσότερο από το 40% των γυναικών παρατήρησαν μείωση πόνου.

Προτεινόμενες δόσεις: 1.200 IU/ημέρα  βιταμίνη Ε και 1 gr/ημέρα βιταμίνη C

Pycnogenol (Πυκνογενόλη)

Αυτό το τυποποιημένο Εκχύλισμα από φλοιό Γαλλικού θαλάσσιου Πεύκου, πλούσιο σε φλαβονοειδή, μείωσε αργά αλλά σταθερά τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης σε μια προκαταρκτική μελέτη.

Προτεινόμενη δοσολογία: 60 mg/ημέρα

N-acetylcysteine (NAC, Ν-Ακετυλό-Κυστεΐνη)

Η λήψη αυτού του αντιοξειδωτικού για τρεις μήνες, συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε θεραπεία.

Προτεινόμενη δοσολογία: 1.800 mg/ημέρα

Βότανα

Σύμφωνα με τον βοτανολόγο Meilyr James, η ενδομητρίωση συνδέεται συχνά με την υπερδραστηριότητα των επινεφριδίων. Συνιστά, βότανα που υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να ηρεμήσει η υπερδραστήρια απόκριση, καθώς και βότανα που λειτουργούν πιο άμεσα στη μήτρα και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ashwagandha (Withania somnifera/Ασβαγκάντα)

«To ashwagandha τονώνει τα νεύρα και βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος και την ανησυχία», αναφέρει ο James.

Πώς να το πάρετε

Ανακατέψτε ένα στρογγυλό κουταλάκι του γλυκού σκόνη ashwagandha με λίγο ζεστό φυτικό γάλα και πιείτε το βράδυ. Όπως τα περισσότερα τονωτικά βότανα, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να έχετε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, αλλά μπορείτε να το πάρετε με ασφάλεια για μεγαλύτερη διάρκεια.

Bethroot (Trillium erectum)

«Αυτό το βότανο είναι αντι-αιμορραγικό», αναφέρει ο James.

Βοηθάει στη μείωση της υπερβολικής αιμορραγίας, ενώ παράλληλα έχει προστατευτική και θεραπευτική επίδραση στον ιστό του ενδομητρίου.

Πώς να πάρετε: Χρησιμοποιήστε βάμμα με αναλογία 1: 3 και πάρτε το μαζί με yarrow και oat straw (δείτε παρακάτω).

Yarrow (Achillea millefolium)

«Αυτό το βότανο βοηθά στη ρύθμιση της ροής της εμμήνου ρύσεως και μειώνει τις κράμπες της μήτρας», αναφέρει ο James.

Πώς να το πάρετε: Χρησιμοποιήστε βάμμα με αναλογία 1: 4 και πάρτε το μαζί με bethroot και oat straw (δείτε παρακάτω)

Oat straw (Avena sativa)

«Αυτό το καταπραϋντικό βότανο θρέφει τα νεύρα», αναφέρει ο James.

Τρόπος λήψης

Χρησιμοποιήστε βάμμα με αναλογία 1: 3, και αναμίξτε ίσα μέρη από oat straw, bethroot και yarrow σε ένα μπουκαλάκι. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σε νερό και πάρτε το δύο φορές την ημέρα.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Wddty

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.