Web
Analytics
Συμβουλευτική γονέων: Λέει ψέματα - πώς να το χειριστώ - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Συμβουλευτική γονέων: Λέει ψέματα - πώς να το χειριστώ

Το να λέει ένα παιδί ψέματα είνια συχνά θέμα εξελικτικής φάσης και άρα θα χρειαστεί να χειριστείτε ανάλογα με την ηλικία του:

  • Στα 2-3 αρχίζει να διαστρεβλώνει την αλήθεια βλέποντας ως παράδειγμα εσάς να λέτε τα κατα συνθήκην ψεύδη, π.χ. να λέτε στο σύζυγο σας να συκαώσει το τηλέφωνο κια να πει πως δεν είστε εκεί. Το βλέπει και κάνει το ίδιο, διαστρεβλώνει την αλήθεια.
  • Στα 4 με 5 λέει ψέματα γιατί συνειδητοποιεί ότι έχει άλλη άποψη από τους γονείς, «βλέπει αλλιώς τα πράγματα», και το λέει. Άσχετα από το αν αυτή είναι η πραγαματικότητα ή όχι. Συχνά, απλά είνιαι η δική του πραγματικότητα.
  • Επίσης ψέματα λέει για να σας προκαλέσει, για να σας πειράξει ή για να «διασκεδάσει»!

Μερικές φορές όμως οι λόγοι είναι άλλοι:

  • Τα παιδιά λένε ψέματα όταν νιώθουν ότι οι γονείς τους δε τους λένε την αλήθεια για κάποια σοβαρά πράγματα, π.χ. για ένα διαζύγιο, για μία απόλυση ή για μία απώλεια.
  • Άλλες φορές κάποια παιδιά λένε ολόκληρες φανταστικές ιστορίες. Πρόκειται, συνήθωςμ για παιδιά που υποφέρουν από εσωτερική ανασφάλεια και αίσθημα αδυναμίας. Πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Λένε ψέματα γιατί:
    • Δεν μπορούν να πουν όλα όσα θέλουν κατα πρόσωπο
    • Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή μας

Πως να αντιδράσετε στα ψέματα του

  • Αν πρόκειται για ένα απλό ψεματάκι, μην του πείτε «Λες ψέματα», αλλά πείτε του «Μου λες άραγε τη αλήθεια;... Εγώ νομίζω πως όχι. Έλα ας πουμέ την αλήθεια τώρα!». Αν επιμένει, «Κοίτα, ξέρω πως θα ήθελες να είχαν γίνει έτσι τα πράγματα, όπως μου τα λες δηλαδή, αλλά δεν έγιναν έτσι» ή «Τώρα θα πούμε αλήθεια, όχι παραμύθια. Τα πράγματα έγιναν αλλιώς. Πες μου ακριβώς πως έγιναν»
  • Αν χτύπησε τον αδερφό του και τον είδατε αλλά δεν το δέχετε, «Μου λες την αλήθεια; Για να εξακολουθήσω να σε πιστεύω όταν μου λες κάτι θα χρειαστεί να μου λες πάντα την αλήθεια», έτσι του δίνετε την ευκαιρία να ομολογήσει.
  • Επιμένει; «Καταλαβαίνω πως θα ήθελες έτσι να έχουν τα πράγματα, αλλά έγιναν αλλιώς. Ήμουν εκεί και το είδα»
  • Επιμένει; «Απομονώστε το στο δωμάτιο του για 4-5 λεπτά «Για να σκεφτείς πια είναι η πραγματικότητα» Κι έπειτα ζητήστε του να σας πει συγνώμη.
  • Αν έχει πει σοβαρό ψέμα: «Δεν ανέχομαι να μη μου λες την αλήθεια». Απομονώστε το στο δωμάτιο του, «Θα μείνεις στο δωμάτιομ σου 5 λεπτά να σκεφτείς ποια είνια η πραγαματικότητα κια θα έρθω να μου ζητήσεις συγνώμη».
  • Αν λέει ψέματα επειδή του αποκρύψατε κάποια σοβαρή κατάσταση

Όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού, μόλις συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός (θάνατος, φυλάκιση, απόλυση, διαζύγιο) οφείλετε να πείτε στο παιδί 2 λόγια. Όχι λεπτομέρεις και αναλύσεις, αλλά 2 λόγια. Αν του κρύψετε την αλήθεια και του αραδιάσετε ψέματα (τα οποία κάποια στιγμή, αργά η γρήγορα θα τα μάθει) απλά, θα μάθει να κάνει το ίδιο. Να λέει ψέματα και για τα σοβαρά ζητήματα.
Συχνά αρκεί μία μικρή φράση «Δεν μπορώ να σου τα πω όλα τώρα, γιατί πονάω πολύ. Σου υπόσχομαι όμως πως θα σου μιλήσω αργότερα»

  • Αν κατασκευάζει φανταστικές ιστορίες

Αυτός είναι λόγος για να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, ώστε να βρείτε μαζί τους λόγους που αναγκάζουν το παιδί να πλάθει «ιστορίες», τους λόγους που το παιδί δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, που νιώθει ανασφάλεια και αίσθημα αδυναμίας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ελένη N. Φύσσα

Ψυχολόγος
Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης
Ψυχοθεραπεία, εφήβου κι ενήλικα

Βιογραφικό

Ιστότοπος: fissaeleni.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.