Επικίνδυνα φάρμακα μέσα σε φυτικά συμπληρώματα διατροφής για οστεοπόρωση
Δημοσιεύθηκε στο γνωστό περιοδικό Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, μια μελέτη που αφορούσε την ανίχνευση φαρμάκων σε διατροφικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης ή της ουρικής νόσου.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η υγρή χρωματογραφία, ενισχυμένη με ένα UPLC σύστημα, ελεγμένη σύμφωνα με τις αρχές της ICH (International Conference on Harmonization) και αξιολογημένη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Registration of Pharmaceuticals for Human Use.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 116 δείγματα διατροφικών συμπληρωμάτων που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης και της ουρικής νόσου. Από αυτά 25 ήταν σε δισκία, 28 σε κάψουλες, 13 σε υγρά διαλύματα και 31 σε σκόνες.
Η ανάλυση έδειξε, πλην των άλλων, ότι σε 16 από αυτά περιείχαν σημαντικές ποσότητες κορτιζόνης (δεξαμεθαζόνης). Η δόση ήταν μικρή μεν και εάν κάποιος λάβει ένα και δύο δόσεις δεν πρόκειται να πάθει κάτι σοβαρό, αλλά επειδή τα συμπληρώματα διατροφής χορηγούνται συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα, η συνολική δόση είναι πιθανόν να δημιουργήσει κάποιες σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι επειδή η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής αυξάνεται συνεχώς για διάφορους λόγους, οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους, καλόν είναι οι ασθενείς να είναι προσεκτικοί και να μην θεωρούν ότι λαμβάνουν απλά μη τοξικά φυτικά σκευάσματα.
Πηγή
Kim NS, Kim J, Lim NY, Lee JH, Park S, Kang H. Simultaneous determination of illegal drug substances in dietary supplements for gout and osteoporosis using ultra-performance liquid chromatography and liquid chromatography-quadrupole-time-of-flight mass spectrometryJ Pharm Biomed Anal. 2020;179:113003.
Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος, PhD
Διδάκτωρ Παν. Αθηνών και Παρισίων